Arama kararı olmadan arama yapılabilir mi?
Mahkeme kararı olmaksızın el koyma kararı CMK m.127/3’te de benzer şekilde yer almaktadır. Bu hükümlere göre; aramanın hukuka uygun sayılabilmesi için yazılı bir karar veya emir olması gerektiği şüphesiz olup, sözlü emirle arama yapılması mümkün değildir.
Polis istediği zaman üst araması yapabilir mi?
Kaba bir vücut araması yapmak için polisin yeterli şüpheye sahip olması gerekir. Yeterli şüphe: Bu, polisin mesleki deneyimlerine dayanarak, kişinin veya aracının cezalandırılabilir veya tehlike arz eden bir nesne taşıdığı izlenimine sahip olmasıyla gerçekleşebilir. Aramalar, kişinin aracının görünür kısımlarında gerçekleştirilebilir.
Arama kararı olmadan araç aranabilir mi?
PVSK’nın 4/A maddesi ve Adli ve Önleyici Aramalar Yönetmeliği’nin 27. maddesi hükümleri, kolluk kuvvetlerine, “beklenti” düzeyinde makul şüpheye dayanarak, arama emri veya emri olmaksızın kişileri ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkisi vermiştir.
Mahkeme kararı olmadan ev aranır mı?
Kural olarak arama kararı olmadan arama yapılamaz; ancak istisnai durumlarda, kişinin hakkında yakalama kararı olduğu biliniyorsa, arama kararı aranmadan da evi ve işyeri aranabilir.
İşyerinde üst araması yasal mı?
İşyerinde bazı çalışanların aranması ve bazılarının meşru bir sebep olmaksızın aranmaması, İş Kanunu’nun 5. maddesindeki işverenin eşit muamele ilkesine aykırı olacaktır. Arama, çalışanı aşağılayacak veya çok fazla zaman alacak şekilde yapılmamalıdır.
Üst araması için izin gerekir mi?
Yargıtay Ceza Daireleri ile Genel Ceza Dairesi’nin kararları uyarınca, Mahkeme önüne gelen davada, adli arama kararı veya adli arama emrine gerek olmaksızın kaba aramanın yapılabileceği şüphesizdir.
Komutan erin üstünü arayabilir mi?
{Komutan askerleri arayabilir mi?} Evet, komutanlar makul şüpheye dayanarak askerleri arayabilir. Ancak arama yasal ve saygılı bir şekilde yapılmalıdır.
Erkek polis kadını arayabilir mi?
Kolluk Kuvvetleri Genel Disiplin Yasası bu konuda herhangi bir cezai yaptırım öngörmemektedir. Başka bir deyişle, bir erkek polis memurunun bir kadının vücut aramasını yapmaması nedeniyle cezalandırılmasını öngören bir yasa maddesi bulunmamaktadır.
Polis iç çamaşırı arayabilir mi?
Özet: Sanığın iç çamaşırının, önleyici arama kararına dayanılarak aranamayacağı dikkate alındığında, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 116, 117 ve 119’uncu maddeleri uyarınca “adli arama kararı” olmaksızın sanığın aranması hukuka aykırıdır.
Polis torpidoyu açabilir mi?
Araçların görünmeyen kısımları ile torpido gözleri açılamaz ve arama yapılamaz. Görünmeyen yerlerde arama yapmak; Emniyet Amirinin yazılı emriyle veya acil durumlarda sözlü olarak, sonradan tutanağa geçirilmek kaydıyla yapılabilir.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Polise kimlik göstermek zorunlu mu?
Kolluk kuvvetleri, durdurma yetkisine sahip oldukları durumlarda ve kolluk kuvvetleri görevlerini yerine getirirken bir kişiden kimlik isteyebilir. Kimliğini gösterirken, kişi kolluk kuvvetlerinin bir üyesi olduğunu belirtmelidir. Kişi, kendisini tanımlamak isteyen kolluk kuvvetleri görevlilerine kimliğini göstermelidir.
Araç aramasında hazırun gerekli mi?
CMK Md. 119/4’te adli arama sırasında hazır bulunmanın zorunlu olduğu yerler ev, işyeri veya diğer kapalı yerler olarak sayılmıştır. Burada sayılan evin kapsamına evin bir uzantısı sayılabilecek otopark da dahildir. Otoparkın açık veya kapalı olması önemli değildir.
Polis yatak odasına girebilir mi?
Adli ve Önleme Aramaları Hakkında Yönetmelik’in (AÖAY) 8/d maddesi hukuki açıdan; Ancak şu hallerde; Kolluk kuvvetlerinin, kapalı yerlere veya eklentilerine arama izni/izni olmaksızın girebileceğini hükme bağlamaktadır.
Üst araması nasıl yapılır?
Kişilerin (kaba vücut aramaları, yani elle yapılan dış aramalar hariç), dışarıdan görülemeyen eşya ve araç parçalarının aranması, mülki idare amirince görevlendirilen kolluk kuvvetleri amirinin yazılı emriyle veya acil durumlarda daha sonra yazılı olarak teyit edilecek sözlü emirle yapılabilir.
Usulsüz aramanın cezası nedir?
Haksız arama suçu Türk Ceza Kanunu’nun 120. maddesinde düzenlenmiştir. TCK Md. 120. maddeye göre “Bir kimseyi veya malını hukuka aykırı olarak arayan memura üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.”27 Aralık 2023
Daimi arama kararı hangi durumlarda verilir?
Soruşturma evrakı kolluk kuvvetleri tarafından Cumhuriyet savcılığına gönderildiğinde, evraka soruşturma numarası verilir. Fiilin Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olarak nitelendirilmesine rağmen, fiili işlediğinden şüphelenilen kişilerin tespit edilememesi halinde, ilgili Cumhuriyet savcılığı tarafından daimi arama kararı verilir.
Önleme araması ile üst aranır mı?
Özet: Sanığın iç çamaşırının, önleyici arama kararına dayanılarak aranamayacağı dikkate alındığında, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 116, 117 ve 119’uncu maddeleri uyarınca “adli arama kararı” olmaksızın sanığın aranması hukuka aykırıdır.
Önleme araması ile araç aranır mı?
Kanun hükümlerine göre, sulh ceza hâkiminin veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülkî amirin tedbir arama kararı/emri üzerine; kişilerin üstleri, araçları, özel evrakları ve eşyası, yetkili kolluk görevlisi tarafından aranabilir.